Buitenland

Turkse moskeekoepel Diyanet spioneerde in Nederland, gaf namen Gülen-sympathisanten door

14-12-2016 09:17

De voorzitter van moskeekoepel Diyanet heeft namen doorgespeeld van Nederlandse Gülen-sympathisanten aan het regime van Erdogan. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Voorzitter Yusuf Acar deed dat vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigde hij aan de krant.

Vrijdag ontkende Diyanet en de Turkse ambassade nog dat inlichtingen zijn doorgegeven aan Ankara over organisaties in Nederland die onder controle zouden staan van Gülen. Het CDA werd onder meer genoemd als een Gülen-bolwerk. Fractievoorzitter Sybrand Buma is woest. “Deze inmenging is bizar en onacceptabel.”

Omdat Acar ook voorzitter is van Diyanet Nederland heeft hij nu een “serieus probleem” met zijn bestuur volgens een woordvoerder van de moskeekoepel. De Turkse ambassade is ook in verlegenheid gebracht door het nieuws. Een Turkse diplomatieke bron meldt aan De Telegraaf dat Acar “zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd.”

CDA-leider Sybrand Buma is er niet minder woedend om. Zijn partij wordt er in het rapport van beschuldigd een Gülen-bolwerk te zijn. “De aantijgingen zijn belachelijk en onwaar. Ze tonen aan hoe ver de propaganda uit Ankara gaat. Opnieuw wordt duidelijk dat de Turkse overheid probeert te stoken in de Nederlandse verhoudingen. Het kabinet moet de ambassadeur ter verantwoording roepen.”

Ankara ziet Fethullah Gülen als de spil achter de mislukte coup op de regering deze zomer. In eigen land is een heksenjacht geopend door Erdogan op vermeende aanhangers van Gülen. In Turkije zijn sinds de coup ruim 125.000 mensen ontslagen of opgesloten, voornamelijk militairen, rechters, journalisten en wetenschappers.

Anp