Buitenland

Dit is Yasmin Seweid, de moslima die ‘racistische aanval door Trump-fans’ verzon

15-12-2016 20:28

De 18-jarige Yasmin Seweid die vrij kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen verzon dat ze in de metro van New York was aangevallen door ‘Trump-fans’ is opgepakt en kan een jaar gevangenisstraf krijgen voor fraude. Seweid werd woensdag opgepakt nadat ze enige tijd vermist was geraakt, meldt de BBC.

De moslima vertelde destijds aan de politie dat ze was benaderd door drie mannen die haar “terrorist” hadden genoemd, aan haar hoofddoek hadden getrokken en “je moet dit land uit” tegen haar hadden gezegd. De mannen zouden ook “Donald Trump” hebben gescandeerd.

Daarna schreef ze op Facebook dat het haar hart brak “dat zoveel mensen er bij stonden te kijken en helemaal niets deden terwijl deze walgelijke zwijnen mij verbaal en fysiek lastig vielen”.

Maar de politie begon aan haar verhaal te twijfelen omdat er niemand getuige van het voorval leek te zijn. Ook waren er geen videobeelden te vinden van het voorval of de drie mannen.

Uiteindelijk gaf de moslima toe dat ze het verhaal had verzonnen omdat ze dronken was geworden met vriendinnen en zij dit niet aan haar ouders durfde te vertellen. Opvallend detail is dat ze woensdag voor een rechter verscheen zonder hoofddoek en met haar hoofd kaalgeschoren: volgens bronnen werd ze hiertoe door haar ouders gedwongen.

De oudere zuster van Yasmin, Sara Seweid, geeft nu de schuld aan zowel de politie als aan verslaggevers. De politie zou privé-informatie hebben gelekt en verslaggevers zouden hebben geschreven dat Yasmin met een brancard naar buiten werd gebracht terwijl dat haar moeder was. Verder zou de politie “nooit iets doen voor de veiligheid van moslima’s” en vindt ze dat mensen maar eens “bij zichzelf moeten afvragen waarom moslima’s het noodzakelijk vinden om over dit soort zaken te liegen”.

Over haar jongere zus laat Sara Seweid zich verder niet uit.