Binnenland

Studenten leren bij alFitrah: ‘Criminele moslims mag je niet melden bij de politie’

17-12-2016 12:44

“Criminele moslims meld je niet bij de politie”, zo wordt studenten van de salafistische organisatie alFitrah geleerd. Diverse studenten zijn met verhalen over deze studie-inhoud naar het AD/Utrechts Nieuwsblad gestapt, zo blijkt nu uit berichtgeving van deze krant. Zij geven nu zelf tegenover de krant aan, dat “De intolerantie die zij prediken gevaarlijk [is] voor de samenleving”.

De oud-studenten bezochten de afgelopen jaren en maanden diverse cursussen en conferenties bij de organisatie in de Utrechtse wijk Overvecht. Criminoloog Eric Bervoets noemt in dezelfde krant de bevindingen schokkend, “Kennelijk erkent deze organisatie de politie niet, omdat het onderdeel is van de overheid”.

Ontwrichtend voor de rechtsstaat

De oud-cursisten willen dat de organisatie van de Syrische imam Suhayb Salam gestopt wordt. Dat zij naar de krant zijn gestapt is opvallend, omdat praten met mensen in de gesloten gemeenschap niet gebruikelijk is. De studenten schetsen een beeld van het controversiële instituut waarin het alFitrah studenten opleidt die zich onttrekken aan de Nederlandse samenleving. Uit de verhalen blijkt dat ze zo zelfs mensen opleiden die ontwrichtend werken voor de rechtsstaat.

In september van dit jaar deed de FIOD een inval in het pand in de Utrechtse wijk Overvecht in verband met een lopend fraudeonderzoek. Ook kwam de opleiding van de salafistische organisatie in opspraak omdat ze claimde samen te werken met de Universiteit van Utrecht, ROC Midden Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Na een rondgang van ThePostOnline bleek dat niet te kloppen.

(TPO/ANP)