Buitenland

Aanslag Berlijn: Truck rijdt in op kerstmarkt, 12 doden, 48 gewonden

19-12-2016 20:29

In Berlijn is maandagavond een vrachtauto ingereden op een kerstmarkt. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een aanslag. De vrachtauto reed door een voetgangersgebied voor de Gedächtniskirche, dicht bij de Kurfürstendam. Volgens de laatste berichten zijn er 12 doden en minimaal 48 gewonden. Een mogelijke dader is aangehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond nog geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers.

In de cabine van de Poolse vrachtwagen werd het lijk gevonden van een man, mogelijk de bijrijder, zei de politie. Poolse media meldden echter dat het mogelijk om de oorspronkelijke chauffeur gaat. Vanaf ongeveer 16.00 uur zou er geen contact meer met hem mogelijk zijn geweest, berichtte de Berliner Zeitung. De media speculeerden dat de man mogelijk is overvallen en de vrachtwagen gekaapt.

12 doden

Het dodental door de vermoedelijke aanslag in Berlijn is opgelopen tot twaalf. Dat heeft de Duitse politie in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. 48 mensen liggen in het ziekenhuis, een deel van hen is zwaargewond.

‘Dader is vluchteling’

De man die is aangehouden is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen. Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag gemeld aan het Duitse persbureau dpa.

Complete duidelijkheid is er nog niet, omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt en zijn identiteit daarom niet zonder twijfel vaststaat. Het zou gaan om een Pakistaan of Afghaan, volgens de bronnen. De Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan.

Terreuraanslagen in Duitsland

Duitsland gaat gebukt onder terreur. Deze zomer verwondde een 17-jarige Afghaan vijf mensen in en om een trein in Würzburg, kort daarop  doodde een 21-jarige Syriër zijn vrouwelijke collega met een mes in Reutlingen en enkele uren later blies een 27-jarige Syriër zich op bij de ingang van een muziekfestival in Ansbach. Daarbij maakte hij 15 gewonden.  De aanslagen in Ansbach en Würzburg werden gepleegd door asielzoekers die daarvoor in een video trouw zwoeren aan terreurorganisatie ISIS.

Deze zomer werd in het Franse Nice een soortgelijke aanslag met een vrachtwagen gepleegd: Daar vielen 84 doden en vele gewonden.

De Berlijnse politie kort voor middernacht dat de vrachtwagen mogelijk was gestolen in Polen.

Beelden van de slachtoffers direct na de aanslag

Update 00.52 – Die Welt: Dader is Pakistaanse vluchteling

Volgens Die Welt is de dader een Pakistaanse vluchteling die in februari dit jaar Duitsland is binnengekomen.

Update 00.29 – Glazen Huis (ja, van die bizarre NPO-selfie) extra beveiligd

Na de vermoedelijke aanslag op de kerstmarkt in Berlijn zijn de autoriteiten in Breda extra alert op de situatie rond het Glazen Huis. Burgemeester Paul Depla van Breda maakte maandagavond bekend dat er rondom een deel van de Grote Markt hekken komen om te voorkomen dat auto’s te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

De hekken staan er in de vroege ochtend als leveranciers de winkels kunnen bevoorraden en er vrachtwagens het centrum in moeten. Depla: “We waren voorbereid op dit vreselijke scenario. We hadden daarom al met auto’s de toegangswegen naar de Grote Markt afgezet zodat er geen vrachtwagens konden en kunnen komen. De gebeurtenissen van maandagavond zorgen dat we extra alert zijn.”

Update 23.32 – NOS-boegbeeld verwijdert bizarre selfie schielijk

Hier een soort van fotokopie:

stax

Update 23.17 – Meest bizarre NPO selfie ever

 

Update 22.52 – SITE Intelligence Group: ISIS heeft aanslag niet opgeëist

Update 22.31 – Dreigingsniveau Nederland onveranderd

Het dreigingsniveau in Nederland blijft staan op niveau 4, op een schaal van 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen voor een aanslag.

Update 22.24 – Facebook activeert Safety Check

Facebook heeft Safety Check geactiveerd voor mensen die in de buurt van de aanslag plaats zijn of waren. Ze kunnen op deze manier familie, vrienden en kennissen laten weten dat ze veilig zijn.

Update 22.10 -Mark Rutte: Berlijn treurt, wij treuren mee

,Berlijn treurt. En wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde.” Dat liet premier Mark Rutte maandagavond weten naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel ‘namens Nederland ons medeleven overgebracht en aangeboden te helpen waar het kan’.

Update 21.38 – Verdachte aangehouden

Livestream Sky News

https://youtu.be/y60wDzZt8yg

Update 21.06 – Meerdere doden, 50 gewonden, vrachtwagen heeft Pools nummerbord

UPDATE 20:47 – Duitse politie gaat uit van aanslag aldus Deutsche Presse Agentur

VIDEO en FOTO:

Politie roept getuigen op zich te melden. De titel van onderstaande video meldt een terreuraanslag maar daar is op dit moment (20:43) nog geen enkele duidelijkheid over.

https://www.youtube.com/watch?v=VAfy_BViURU&feature=youtu.be

Lange video van na de aanslag:

https://www.youtube.com/watch?v=EJfhMqz5cEk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=EeMTj8eNHjI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=-o0NKY-1BbY&feature=youtu.be