Weten & Tech

Verband vitamine D-tekort tijdens zwangerschap met afwijkingen in autistisch spectrum kinderen

20-12-2016 17:26

Zwangere aanstaande moeders die te weinig vitamine D binnen krijgen, lopen een groter risico op het krijgen van een kind met stoornissen in het autistische spectrum dan vrouwen die tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D in hun bloed hebben. Dit blijkt uit een studie die door Australische wetenschapper is uitgevoerd in samenwerking met de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Een tekort aan vitamine D kan onder andere een rol spelen bij de onderontwikkeling van het brein bij een foetus. Hierdoor kunnen zich op latere leeftijd afwijkingen manifesteren, die te maken hebben met aan autisme verwante stoornissen. Op zesjarige leeftijd vertonen kinderen van moeders die een vitamine D-tekort hadden tijdens de zwangerschap twee keer zo vaak sociale problemen dan kinderen van moeders met voldoende vitamine D in het lichaam. De kinderen die afwijkingen vertonen hebben vooral problemen met sociaal gedrag en lijken zich minder makkelijk te kunnen aanpassen aan hun omgeving. De afwijking is gerelateerd aan ‘gezonde’ leeftijdsgenootjes significant.

n = 4229

Eén op de drie kinderen van de onderzochte moeders met te weinig vitamine D, had zelf ook een vitamine D-tekort tijdens de geboorte. Echter lijkt het probleem vooral het vitamine D-tekort van de moeder te zijn tijdens de zwangerschap en niet een probleem tijdens de groei van het kind.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van data uit een grote groep van 9778 zwangere vrouwen en ongeveer 44 procent van hun kinderen (n = 4229). 16 procent van de onderzochte vrouwen had een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap. Bij 36 procent van deze vrouwen was te weinig vitamine D aanwezig in het bloed van de placenta.

Gezondheidsraad

Het is hiermee overigens niet gezegd dat het gebruiken van meer vitamine D of het tekort aan vitamine D ook automatisch betekent dat kinderen aan autisme zullen lijden. Wel is het verband tussen vitamine D tekort tijdens de zwangerschap en een slechtere score voor sociaal gedrag op zesjarige leeftijd van kinderen van moeders met vitamine D-tekort aantoonbaar. Vooral de hypothese dat vitamine D tekort een rol speelt bij afwijkingen in de hersenen van een foetus, die een rol spelen bij aan autisme verwante stoornissen, lijkt hiermee te worden bevestigd.

De Gezondheidsraad adviseert overigens al jaren aan zwangere vrouwen om voor de zekerheid extra vitamine D te slikken (pdf).