Buitenland

Politie Berlijn zou ‘de verkeerde man’ hebben voor aanslag op kerstmarkt

20-12-2016 09:23

Update: De Berlijnse politie gaat er van uit dat de eerder opgepakte verdachte van de aanslag in Berlijn niet de echte dader is. “We hebben de verkeerde man!”, zo tekenen Duitse media op, Welt baseert zich daarbij op ‘hooggeplaatste bronnen’. De echte dader zou dan ook nog altijd op de vlucht zijn. De verdachte ontkende zelf al iets met de aanslag te maken te hebben. De Duitse politie vraagt inwoners van Berlijn waakzaam te blijven.

Update 13:24: Echte dader nog op vrije voeten en gewapend

Welt tekent verder op dat de politie aangeeft dat het onderzoek nu een nieuwe fase ingaat. De dader is dus nog op vrije voeten, (mogelijk) bewapend en “kan nieuwe schade aanrichten”. Speciale eenheden zijn ook geïnformeerd over de nieuwe situatie.

Eerder opgepakte verdachte

De man die eerder werd opgepakt voor de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is in februari over de Balkan naar Duitsland gereisd. Hij verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten hebben dat dinsdag aan persbureau DPA laten weten. Vannacht rond drie uur deed de Duitse politie een inval in een asielcentrum, gelegen in voormalig vliegveld Tempelhof. Een eenheid van de antiterreurdienst SEK bestormde een hangar op dat terrein, er werden vier Afghanen ondervraagd. Het is niet zeker of Naved B. daar zelf woonde.

Volgens de lokale zender RBB Inforadio komt de man uit Pakistan waar hij op 1 januari 1993 zou zijn geboren. Eerder zeiden bronnen nog niet zeker te weten of hij uit dat land of uit buurland Afghanistan komt. De man zou verschillende namen hebben gebruikt. Officieel is zijn identiteit nog niet bekendgemaakt. De verdachte was volgens een bron binnen het Duitse veiligheidsapparaat een bekende van de politie. Hij zou “kleine vergrijpen” hebben gepleegd. De man verbleef volgens de bron, die werd opgevoerd door persbureau Reuters, inderdaad in de vluchtelingenopvang op het voormalige vliegveld Tempelhof.

Dode Poolse man

In de cabine van de vrachtwagen is een dode Poolse man aangetroffen, het is op dit moment nog niet duidelijk wie dit is en of hij een handlanger of een slachtoffer is. De Poolse eigenaar van het voertuig, Ariel Zurawski, zei eerder tegen de Poolse zender TVN 24 al sinds maandagmiddag vier uur geen contact meer met de chauffeur te hebben, de kans bestaat dat de dode de chauffeur is en dat hij is gedood bij een carjacking van zijn wagen door B.

De aanslag op een kerstmarkt kostte tot nog toe twaalf mensen het leven. Nog eens 49 mensen raakten gewond, van wie een deel ernstig.

Duitsland gaat gebukt onder terreur. Deze zomer verwondde een 17-jarige Afghaan vijf mensen in en om een trein in Würzburg, kort daarop  doodde een 21-jarige Syriër zijn vrouwelijke collega met een mes in Reutlingen en enkele uren later blies een 27-jarige Syriër zich op bij de ingang van een muziekfestival in Ansbach. Daarbij maakte hij 15 gewonden.  De aanslagen in Ansbach en Würzburg werden gepleegd door asielzoekers die daarvoor in een video trouw zwoeren aan terreurorganisatie ISIS.

Om 10:45 zal Bondskanselier Angela Merkel (CDU) een persconferentie geven.

(TPO/ANP)