Buitenland

Dader aanslag Berlijn mogelijk Tunesische asielzoeker Anis A., islamist van in de 20

21-12-2016 11:31

De polizei is een nieuwe verdachte van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt op het spoor. In beeld is nu een Tunesiër genaamd Anis A. (tussen de 20 en 28 jaar oud) waarvan ‘papieren’ zouden zijn gevonden in de vrachtwagen die werd gebruikt bij de aanslag. Dit melden Duitse media.

Op het document dat is aangetroffen zou staan dat de gedwongen uitzetting van de houder is uitgesteld. Volgens Der Spiegel is Anis A. in 1992 geboren in Tatouine. Hij zou ook bekend zijn onder twee andere namen. De terrorismedeskundige van de ARD meldde dat de man in 1995 is geboren. Officieel is nog niets bevestigd.

Duitse media meldden woensdag ook dat de politie nieuwe sporen heeft gevonden die richting salafistische kringen in het westen van het land wijzen. Persbureau DPA meldde op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat “onmiddellijke maatregelen” worden genomen in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die aan Nederland grenst.

Sinds de aanslag is de polizei bezig met een landelijke klopjacht op de dader. Nadat eerder een jonge Pakistaan werd opgepakt maar weer moest worden vrijgelaten omdat hij onschuldig bleek is de druk om de werkelijke dader te vinden nog groter geworden.

Ook in ziekenhuizen verspreid op heel Berlijn en de deelstaat wordt gezocht. De polizei gaat er vanuit dat de dader gewond is geraakt.

Er zijn inmiddels veel sporen veiliggesteld: DNA-sporen uit de truck, vingerafdrukken, identiteitspapieren, telecommunicatiedata en veel getuigenverklaringen waaronder videobeelden.

De polizei in Berlijn gaat er vanuit dat de dader uiterlijk morgen zal zijn gepakt.

GERMANY-ATTACK-MARKET