Buitenland

‘Britse universiteiten veranderen in no-go zones voor joodse studenten door groei antisemitisme’

23-12-2016 17:32

Een lid van het Britse House of Lords die eerder medeverantwoordelijk was voor afhandeling van klachten over universiteiten zegt dat groeiend antisemitisme op Britse topuniversiteiten er voor heeft gezorgd dat er op de campussen een no-go zone voor joodse studenten is ontstaan. Volgens barones Ruth Deech staan sommige Britse universiteiten inmiddels bekend als een plek waar joden niet welkom zijn. Dit komt volgens Deech vooral door vijandigheid ten opzichte van Israël.

Ook zouden universiteiten te bang zijn om het antisemitisme aan te pakken uit vrees dat belangrijke donateurs uit met name Saudi-Arabië en de Golfstaten de geldkraan dichtdraaien.

De antisemitische incidenten op Britse universiteiten variëren van fysiek en verbaal geweld tegen joodse studenten tot het no-platformen van joodse of pro-Israëlische sprekers of het gebruiken van antisemitische teksten. Zo werden studenten van de Exeter Universiteit gezien in shirts waarop ‘De holocaust was een mooie tijd’ stond afgedrukt. Een voorzitter van een studentenbond van de universiteit in Birmingham liet eerder dit jaar weten dat de universiteit wat hem betreft een ‘zionistische buitenpost’ is.

De meeste universiteiten ontkennen dat er sprake zou zijn van een antisemitisch klimaat. Ook een kaderlid van de Joodse Studentenorganisatie herkent zich niet in de door Deech geschetste situatie, ook al klopt het volgens hem wel dat er sprake is van meer antisemitisme op de universiteiten. Volgens het kaderlid is wat Deech zegt niet de ervaring van de meeste joodse studenten.