TPOok!

 
Buitenland

EU-baasje Juncker opent aanval op ‘nepnieuws’

Een ongekozen overlord die zich met de nieuwsvoorziening bemoeit, wat kan er mis gaan?

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verlangt van social media een consequente aanpak om de verspreiding van nepnieuws op internet tegen te gaan. Ook organisaties als Facebook en Google hebben er belang bij om op dit terrein “een zekere eerzucht” te ontwikkelen, zei Juncker tegen kranten van de Funke Mediengruppe. Geloofwaardigheid is immers “hun belangrijkste kapitaal”.

Juncker herinnerde de social media aan de plicht die zij zichzelf hebben opgelegd om standaarden in te voeren die manipulatie moeten tegengaan. “Wij zullen er goed op letten hoe dat wordt uitgevoerd”, zei hij.

In een poging de nieuwsvoorziening te kunnen controleren en te kunnen gebruiken als propagandakanaal zoals in tijden vóór de opkomst van internet, heeft ook de Duitse overheid al boetes van een half miljoen per ‘nep’-nieuwsbericht op Facebook aangekondigd. In Nederland gaf het OM aan in de aanloop naar de verkiezingen actiever te gaan vervolgen op hatelijke en discriminerende uitingen op internet.

(ANP/TPO)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.