Buitenland

Geen thee voor Erdogan = arrestatie

26-12-2016 21:18

Een cafémanager in Istanbul is opgepakt nadat hij verklaard had geen thee te zullen schenken aan de Turkse president Recep Erdogan. De gearresteerde man runt de kantine van oppositiekrant Cumhuriyet, een van de weinige Turkse media die zich nog kritiek op het regime van de AK Partij durven veroorloven.

Senol Buran is zaterdag ingerekend tijdens een politie-inval in zijn huis, schrijft Reuters vandaag. Hij werd verraden door een politieman die nota bene in het etablissement aanwezig was om de krantenmedewerkers te beschermen. De agent beweert dat Buran ook een scheldterm heeft gebruikt om de president aan te duiden, iets wat de beschuldigde ontkent.

Eerder cartoonisten, scholieren en ex-miss aangeklaagd

Buran is bepaald niet het eerste doelwit van Erdogans juristen. Zij klaagden het laatste decennium minstens 1.800 mensen aan die het staatshoofd zouden hebben beledigd. Onder hen zijn cartoonisten, scholieren en een voormalige miss Turkije. In Turkije kan belediging van de president met tien jaren cel bestraft worden. Diverse Cumhuriyet-werknemers, onder wie hoofdredacteuren en directieleden, zitten reeds achter tralies op grond van andere beschuldigingen.