Buitenland

Syrische/Libische verdachten poging in brand steken dakloze kwamen als vluchteling naar Berlijn

27-12-2016 17:17

De krant Bild meldt dinsdag dat de verdachten van het in brand steken van een dakloze in een Berlijns metrostation als vluchteling naar Duitsland zijn gekomen, zes uit Syriƫ en een uit Libiƫ. Ook zijn zes van de zeven verdachten in verband met andere delicten bekenden van de politie.

De zaak schokt Berlijn, waar op 27 oktober in een ander station van de U-Bahn een jonge vrouw bruut van een trap werd getrapt door een 27-jarige man afkomstig uit Bulgarije.

Politiek is het ook een opmerkelijke zaak, omdat er in de Bondsrepubliek felle discussies woeden over het opnemen van vluchtelingen en over de wenselijkheid van meer cameratoezicht op openbare ruimten. De camera’s spelen een belangrijke rol in het speuren naar terroristen en ook zoals in deze zaak tegen de mishandelaars op stations.

Een meerderheid van de Duitsers zou veel meer bewakingscamera’s willen, maar daar is ook verzet tegen. De beroepsvereniging van rechters en aanklagers bijvoorbeeld, de Deutscher Richterbund, keerde zich dinsdag tegen meer camera’s.

Anp/TPO