Buitenland

Jezidi-vrouw ontsnapt na 2 jaar uit handen van ISIS

31-12-2016 16:01

Een Jezidi-vrouw die al ruim twee jaar gevangen werd gehouden in de Iraakse stad Mosul door militanten van Islamitische Staat, is erin geslaagd te ontsnappen tijdens de opmars van de Iraakse regeringstroepen naar Mosul. Ze kon de soldaten vervolgens informatie leveren waardoor ze een deel van de stad konden heroveren, zeiden Iraakse legeraanvoerders zaterdag.

De 42-jarige vrouw werd in de zomer van 2014 ontvoerd uit haar woonplaats Sinjar, toen militanten de stad innamen en de Jezidi-minderheid werd verdreven. Honderden Jezidi’s werden gedood en meer dan 6000 werden gevangengenomen.

Een aantal Jezidi’s slaagde er sindsdien in te ontsnappen of werd bevrijd. Volgens recente schattingen van een organisatie die zich bezighoudt met ontvoeringszaken in Noord-Irak bevinden zich nog minstens 3500 van hen in ISIS-gevangenschap.

Jezidi’s uit Sinjar

De stad Sinjar is het bekendste vanwege het nieuws over de inname door ISIS in 2014. Toen vluchtten duizenden Jezidi’s – een religieuze minderheid – naar de bergen rondom de stad.

Honderden vrouwen en kinderen ontvoerd door de terroristen van ISIS. Het lot van de Jezidi’s was aanleiding tot het opzetten van internationale hulpacties, en het inzetten van bombardementen op ISIS. Nog altijd wordt voor het lot van de ontvoerde vrouwen gevreesd

(TPO/ANP)