Buitenland

Sudanese asielzoekers Duitsland fraudeerden voor miljoenen aan onterechte bijstand

02-01-2017 12:13

Een onderzoekscommissie in het Duitse Braunschweig onderzoekt een mogelijke megafraude door asielzoekers die meerdere identiteiten per persoon hebben gebruikt om bijstand aan te vragen. Tenminste 300 verdachte gevallen zijn bekend maar mogelijk is dit slechts ‘het topje van de ijsberg’. Zo’n drie tot 5 miljoen euro belastinggeld is door de asielzoekers verduisterd. Het gaat bijna uitsluitend om mannelijke asielzoekers die afkomstig zijn uit Sudan, zo meldt de Duitse regionale staatsomroep NDR.

In één geval vroeg een asielzoeker maarliefst twaalf keer bijstand aan, voor twaalf verschillende verzonnen identiteiten. Deze persoon verduisterde voor zeker 40.000 euro aan belastinggeld.

De asielzoekers maakten misbruik van de grote drukte bij de Duitse sociale dienst in de zomer van 2015 toen veel vluchtelingen zich lieten registreren in Duitsland. Omdat er nauwelijks controles waren en vluchtelingen alleen konden worden geïdentificeerd met behulp van foto’s hadden de meeste ambtenaren niet door dat er werd gefraudeerd. Bovendien hadden ambtenaren nauwelijks tijd om aanvragen te controleren.

Uiteindelijk viel het een ambtenaar op dat sommige foto’s van bijstand aanvragende asielzoekers wel erg veel op elkaar leken en werd een onderzoek uitgevoerd.

De kans dat er ook daders worden bestraft is klein: in de meeste gevallen is er helemaal geen identiteit van de frauderende asielzoekers bekend en zijn ze in de illegaliteit verdwenen.