TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Sudanese asielzoekers Duitsland fraudeerden voor miljoenen aan onterechte bijstand

Tussen 3 en 5 miljoen euro belastinggeld schade

Een onderzoekscommissie in het Duitse Braunschweig onderzoekt een mogelijke megafraude door asielzoekers die meerdere identiteiten per persoon hebben gebruikt om bijstand aan te vragen. Tenminste 300 verdachte gevallen zijn bekend maar mogelijk is dit slechts ‘het topje van de ijsberg’. Zo’n drie tot 5 miljoen euro belastinggeld is door de asielzoekers verduisterd. Het gaat bijna uitsluitend om mannelijke asielzoekers die afkomstig zijn uit Sudan, zo meldt de Duitse regionale staatsomroep NDR.

In één geval vroeg een asielzoeker maarliefst twaalf keer bijstand aan, voor twaalf verschillende verzonnen identiteiten. Deze persoon verduisterde voor zeker 40.000 euro aan belastinggeld.

De asielzoekers maakten misbruik van de grote drukte bij de Duitse sociale dienst in de zomer van 2015 toen veel vluchtelingen zich lieten registreren in Duitsland. Omdat er nauwelijks controles waren en vluchtelingen alleen konden worden geïdentificeerd met behulp van foto’s hadden de meeste ambtenaren niet door dat er werd gefraudeerd. Bovendien hadden ambtenaren nauwelijks tijd om aanvragen te controleren.

Uiteindelijk viel het een ambtenaar op dat sommige foto’s van bijstand aanvragende asielzoekers wel erg veel op elkaar leken en werd een onderzoek uitgevoerd.

De kans dat er ook daders worden bestraft is klein: in de meeste gevallen is er helemaal geen identiteit van de frauderende asielzoekers bekend en zijn ze in de illegaliteit verdwenen.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.