Buitenland

‘Celstraf voor bericht over Turkse wapenleveranties aan jihadisten’

11-01-2017 17:01

In Turkije dreigen drie personen langdurig achter tralies te verdwijnen om ruim anderhalf jaar oude publicaties over banden tussen jihadistische rebellen in Syrië en de Turkse geheime dienst. Deze laatste zou de extremistische opstandelingen, waaronder mogelijk ook militanten van Islamitische Staat, wapens hebben geleverd.

Het openbaar ministerie van Istanbul eiste vandaag levenslange gevangenisstraf tegen de voormalige CHP-volksvertegenwoordiger Enis Berberoğlu en 10 jaar cel tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül, beiden werkzaam voor dagblad Cumhuriyet. Zij hebben zich volgens justitie alledrie “willens en wetens bezondigd aan het helpen van een gewapende terroristische organisatie zonder daarvan lid te zijn”, schrijft nieuwssite Hürriyet. Berberoğlu is daarbij ook nog eens “onthulling van geheime informatie” ten laste gelegd.

De krant berichtte in mei 2015 over de banden, na getuigenverslagen uit 2014 over vrachtwagens vol schiettuig en munitie die de Turks-Syrische grenzen passeerden richting gebieden waar bendes jihadisten de dienst uitmaakten. Officieren van de gendarmerie ontdekten de wapens tijdens het controleren van konvooien trucks, die eigendom waren van de Nationale Inlichtingendienst (MIT). Berberoğlu zou de info hebben doorgespeeld aan Dündar, wat het OM beschouwt als het “lekken van staatsgeheimen”. Overigens heeft Ankara de wapenleveranties altijd ten stelligste ontkend.

Dündar, die is gevlucht naar Duitsland, en Gül zaten al enige tijd vast in verband met deze zaak en werden eerder al veroordeeld tot 5 jaar cel voor het lek.