Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Binnenland

Burgers worden steeds bozer, gemeenten vinden het moeilijk hier mee om te gaan

'Lastig om onvrede in beeld te krijgen'

Tags:

Gemeenten vinden het moeilijk om te gaan met de toenemende boosheid van inwoners van hun stad. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving onder tien grote en middelgrote gemeenten.

Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken. “Er zijn verschillende gradaties van boosheid en bij ieder past een bepaalde aanpak. Met bezorgde burgers kun je goed in gesprek gaan. Extreme uitingen die haat oproepen en discriminerend zijn moeten we echter duidelijk begrenzen. De politie moet dan ingrijpen, zeker bij dreiging van geweld”, aldus Bellaart.

Ook is het volgens de onderzoeker beter als maatschappelijke problemen, zoals huisvesting, schulden en overlast gezamenlijk met alle betrokkenen binnen de wijk worden opgelost.

Anp

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.