Buitenland

Duitsland krijgt het nauwelijks voor elkaar afgewezen Noord-Afrikaanse asielzoekers uit te zetten

12-01-2017 08:34

Duitsland heeft afgelopen jaar afgewezen asielzoekers uit Noord-Afrika nauwelijks uitgezet. Van januari tot en met november zijn er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 368 mensen naar een Noord-Afrikaans land teruggebracht. In dezelfde periode wees de Duitse immigratie- en asieldienst 8363 asielaanvragen van mensen uit de betreffende landen af.

Daadwerkelijke uitzetting wordt volgens het ministerie door een aantal factoren bemoeilijkt. Als mensen geen papieren hebben of het land van herkomst weigert de onderdanen weer op te nemen, loopt uitzetting vertraging op. Anderen kunnen langer blijven op grond van gezondheidsproblemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reisde afgelopen voorjaar naar Tunesië, Marokko en Algerije om te praten over het terugnemen van afgewezen asielzoekers.

Eind deze maand reizen de Nederlandse bewindslieden Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) naar Marokko om te praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar dat land.

Anp