Buitenland

Moskeeën belaagd in Kaapstad, ‘schuld van islamofobie’ volgens autoriteiten

12-01-2017 15:42

In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad zijn afgelopen week twee moskeeën belaagd. Maandag werd een moskee in Kalk Bay besmeurd met bloed, in Simonstad werd een varkenssnuit achtergelaten op het terrein voor een moskee. Volgens de plaatselijke autoriteiten houden de aanvallen verband met elkaar en zijn ze het ‘gevolg van islamofobie’.

In een persbericht laten de autoriteiten weten dat in beide gevallen gebruik is gemaakt van ‘berekenende islamofobe methoden’, zo meldt AlJazeera.

Voorafgaand aan de aanvallen werd op Facebook al opgeroepen om moskeeën in Kaapstad ‘af te branden’, maar deze post werd snel weer verwijderd.

Volgens een redacteur van de landelijke islamitische courant Muslim Views tonen de aanvallen aan dat ‘een volledige integratie van Zuid-Afrika na de apartheid is mislukt’: “Het racisme is nog altijd levend in Zuid-Afrika. Er was maar één Facebook-bericht voor nodig om dit te laten gebeuren. Mensen die in gemeenschappen leven met alleen blanken geloven dat ze moeten strijden om moslims buiten de deur te houden. Ze denken dat de overheid niet achter ze staat. De woede van deze racisten en kleine geesten wordt versterkt door rechtse media die maar door blijven gaan met het demoniseren en beledigen van moslims”, aldus Farid Sayed tegen AlJazeera.

In Zuid-Afrika wonen zo’n 55 miljoen mensen, waarvan er 825.000 moslim zijn