Buitenland

Turkse politici vechten tijdens grondwetdebat

12-01-2017 14:26

Het aanpassen van de grondwet van Turkije gaat soms letterlijk niet zonder slag of stoot, zo bleek deze nacht in het parlement te Ankara. Daar vlogen volksvertegenwoordigers van regeringspartij AKP en de belangrijkste oppositiepartij CHP elkaar in de haren tijdens een discussie over een constitutioneel amendement.

Volgens nieuwssite Hürriyet betrof het een geheime stemming en was het de bedoeling dat politici in speciaal daarvoor bestemde stemhokjes hun voorkeur kenbaar maakten, maar de AKP-afgevaardigden weigerden dit. CHP-leden konden daarna met gsm’s vastleggen hoe hun tegenstanders, uit het kamp van president Recep Erdogan, toch in het openbaar stemden. Vervolgens probeerden AKP-ers hen het filmen te beletten door een telefoon af te pakken, waarna de massale knokpartij uitbrak.

Ondanks de geweldsexplosie werden het derde, vierde een vijfde artikel van het wetsvoorstel aangenomen. Zij maken deel uit van een pakket amendementen waarmee de AKP het Turkse politieke stelsel wil veranderen van een parlementair systeem in een structuur waarin de president centraal staat in de besluitvorming. De rechtse MHP-partij steunt Erdogan in zijn streven, terwijl tegenstanders vrezen dat zich op deze wijze te veel macht in handen van het staatshoofd concentreert.