Binnenland

Eritrese asieljongeren krijgen 24 uur per dag begeleiding, zijn ontevreden, stichten brand

15-01-2017 09:09

In een asielopvang voor minderjarigen in Nijverdal hebben vijf Eritreërs in de leeftijd van 15 tot 17 jaar geprobeerd brand te stichten, schrijft Tubantia. Dit deden zij uit onvrede met de behandeling in de opvang. Ze probeerden een dekbed in brand te steken, hetgeen mislukte waarna ze werden opgepakt en overgebracht naar een politiebureau in Borne. Daar worden zij verhoord.

Tubantia citeert Andries de Vries, directeur uitvoering van de begeleidende organisatie Futureforce, over de situatie van de jongeren:

“Die jongens zijn hier met het verwachtingspatroon dat alles voor ze geregeld wordt. Ze verwachten dat er werk voor ze is en dat ze dit zomaar kunnen krijgen zonder opleiding. Hun beeld wijkt sterk af van de realiteit, hun verwachtingspatroon is verkeerd.” […] Volgens De Vries proberen ze hun ‘zin door te drijven’. “En als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig.”

De jongeren wonen met 17 personen op de locatie, 11 meisjes en 6 jongens. Er werkt 15 man fulltime op de opvang, volgens De Vries delen de andere medewerkers de onvrede over de houding van de jonge asielzoekers.