Binnenland

Volkert van der Graaf niet op eigen rechtszaak omdat hij vertraging heeft

17-01-2017 14:45

Het Openbaar Ministerie onderneemt een poging om Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, dinsdagmiddag ‘zo snel mogelijk’ op de zitting over de eventuele opschorting van zijn invrijheidsstelling te krijgen. Van der Graaf bleek dinsdag door de verstoring van de treinenloop niet aanwezig bij de aanvang van de zitting. Daardoor is de behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie om hem opnieuw voor de duur van een jaar te laten opsluiten, tijdelijk opgeschort.

Volgens zijn advocaat Willem Jebbink wilde Van der Graaf graag aanwezig zijn, maar maken de gevolgen van de treinstoring het onmogelijk om naar Amsterdam te reizen. Telefonisch contact over zijn stranding bleek volgens Jebbink vooralsnog niet mogelijk. Een voortzetting van de zitting zonder Van der G. is volgens Jebbink geen optie. “Mijn cliĆ«nt wil de hele zitting bijwonen”, aldus de raadsman. De zitting is voorlopig opgeschort.

Van der Graaf heeft zich volgens het OM niet gehouden aan de voorwaarden waaronder hij is vrijgelaten. Het OM heeft daarvoor in december bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde ‘vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling’ ingediend. Hij zou een jaar terug de cel in moeten. Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten.

Na zijn vrijlating was Van der Graaf gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een contactverbod met de nabestaanden, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering. Daar dient hij ook antwoorden te geven op antwoorden van de reclasseringsambtenaar.

ANP