Buitenland

AKP-hoofddoekjes rammen oppositie ziekenhuis in

20-01-2017 12:16

Een gevecht tussen vrouwelijke parlementariërs in Turkije heeft gisteren zes gewonden opgeleverd. Het handgemeen in de volksvertegenwoordiging in Ankara brak uit tijdens een debat over de nieuwe constitutionele bevoegdheden van president Recep Erdogan.

Uit woede over het goedkeuren van 4 grondwettelijke amendementen besloot de onafhankelijke volksvertegenwoordigster Aylin Nazlıaka zichzelf met handboeien aan het spreekgestoelte van de vergaderzaal vast te ketenen, waarna ze de nationalistische MHP bekritiseerde om de steun van die partij aan de politieke plannen van Erdogan en zijn islamistische AK Partij (AKP). “Ik wil me uitspreken tegen de MHP-leden door mijn democratische recht tot protest te gebruiken. Ik stel voor dat zij geschiedenis zullen maken door ‘nee’ te zeggen tegen de grondwetswijzigingen”, zei ze volgens nieuwssite Hürriyet. Met haar protest wilde Nazlıaka benadrukken dat “het parlement ook handboeien om heeft, dat wij onszelf geketend hebben”.

Als reactie hierop dromden diverse gehoofddoekte dames van AKP-huize samen rond de preekstoel in een poging de handboeien te verwijderen. Toen vrouwelijke oppositieleden zich met de schermutselingen bemoeiden sloeg de vlam in de pan en ging de vrome posse over tot geweld. Daarbij liep Nazlıaka verwondingen op, evenals HDP-parlementariër Pervin Buldan, Gökçen Özdoğan Enç (AKP) en Şafak Pavey, Burcu Çelik Özkan en Melike Basmacı (alledrie CHP). Drie van hen moesten vervolgens in het ziekenhuis worden behandeld.

De HDP noemde de gang van zaken “onacceptabel”. “Masculien taalgebruik en masculien geweld, dat in leven wordt gehouden door onze mannelijke collega’s, zie je vandaag de dag helaas ook bij vrouwelijke afgevaardigden”, aldus een verklaring. Een week geleden werd ook al geknokt in het Turkse parlement.