Buitenland

EU in paniek wil einde vluchtelingenstroom uit angst voor Wilders en Le Pen

25-01-2017 10:57

De Europese Commissie pleit voor het onmiddellijke ‘droogleggen’ van de vluchtelingenstroom via de route Libië – Italië uit angst voor de opkomst van Wilders en Le Pen. Als Wilders en Le Pen aan de macht komen, zo denkt de Europese Commissie, “komen de kernwaarden van de EU ernstig in gevaar. Wilders en Le Pen kunnen dan het hele EU-project opblazen”, zo citeert de Volkskrant EU-voorzitter Tusk en Europese Commissie-voorzitter Juncker.

In een uitgelekt vertrouwelijk document laat Tusk zelfs weten bereid te zijn tot snoeiharde maatregelen die, als ze zouden worden voorgesteld door Geert Wilders, Marine Le Pen of een gemiddelde burger, als ‘extreem-rechts’, ‘racistisch’, ‘onmenselijk’, ‘populistisch’ en ‘fascistisch’ zouden werden bestempeld. Zo wil hij de Libische kust ‘afgrendelen’ door een ‘beschermingswal op te trekken’. In feite komt het er op neer dat geen middel zal worden geschuwd om vluchtelingenbootjes voor de kust van Libië tegen te houden.

Ook in de voorstellen die woensdag door de Europese Commissie gepresenteerd zullen worden staat duidelijke taal: “Nog vóór de komende lente en zomer is doorslaggevende actie noodzakelijk”. Met die doorslaggevende actie wordt het stilleggen van de vluchtelingenstroom vanuit Libië bedoeld.

Reden voor deze paniek is uiteraard de naderende verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. In al deze landen dreigen populistische partijen aan de macht te komen. De Europese Commissie denkt dat dit vooral heeft te maken met ongenoegen over de Europese vluchtelingenpolitiek.

Nu de Balkan-route dankzij de EU-Turkije-deal is afgesloten komt de vluchtelingenstroom vooral via de Libië-Italië-route. Dit heeft behalve een een vluchtelingencrisis op Europese bodem ook veel doden tot gevolg. In 2016 verdronken meer dan 4500 vluchtelingen tijdens hun overtocht in de Middellandse Zee.