Buitenland

‘ISIS-rechter’ verstopt telefoon in anus

25-01-2017 17:10

In Turkije is een man opgepakt die functioneerde als ‘rechter’ in het kalifaat van Islamitische Staat. Toen hij werd onderzocht door politieagenten troffen zij een in zijn rectum verborgen gsm aan.

Yasser Mohammed Salem Radown, ook wel bekend onder de naam ‘Abu Jihad’, is volgens nieuwssite Hürriyet geen onderdaan van Turkije. De ‘IS-rechter’ was eerder deze maand ingerekend in het kader van het onderzoek naar de terreuraanslag op de Istanbulse nachtclub Reina, waar een jihadist op oudejaarsnacht 39 mensen vermoordde.

Radowns telefoon bevat allerlei informatie over de activiteiten van de man, aldus de politie. Bij zijn arrestatie vonden agenten ook een notitieboekje met daarin de namen, adresgegevens en telefoonnummers van IS-militanten.

De dader van de aanval op Reina, Abdulkadir Masharipov, is vorige week al in de kraag gevat. Naar een derde verdachte in deze zaak wordt nog gezocht.

Aanslag met modelvliegtuigjes

Deze week is ook het proces gestart tegen 9 Turkse en Russische IS-leden die op Turks grondgebied ‘sensationele aanslagen’ met modelvliegtuigjes hadden voorbereid. Vermoedelijk was Istanbul het doelwit. Elke vliegmachine kon zo’n 50 kilo explosieven vervoeren.