Buitenland

Politie Oostenrijk bestormt moskee, 800 agenten bij invallen

26-01-2017 11:51

Op dit moment zijn Oostenrijkse veiligheidsdiensten bezig met een grootschalige anti-terreuroperatie in diverse provincies. Zo’n 800 politieagenten namen deel aan de bestorming van een moskee in Graz en vielen appartementen binnen in onder meer hoofdstad Wenen.

Volgens de politie zijn meerdere personen ingerekend bij de invallen, die waren gericht tegen een jihadistisch netwerk rond een islamitische prediker uit Bosnië. Verdachten komen uit het voormalige Joegoslavië en werden gearresteerd in onder meer officieuze moskeeën, aldus een politiewoordvoerder. De autoriteiten hullen zich verder in stilzwijgen zolang de operatie voortduurt, schrijft de Oostenrijkse Local.

‘Imam sleutelfiguur in propaganda-apparaat ISIS’

Prediker Ebu Tejma, die zelf al in juli werd veroordeeld tot 20 jaar celstraf, ronselde Oostenrijkse onderdanen voor Islamitische Staat. Hij zou tientallen moslims hebben gehersenspoeld om ze uit zenden naar het kalifaat in Syrië en Irak, onder wie twee inmiddels vermoorde tienermeisjes die veel media-aandacht trokken. De imam fungeerde als ‘sleutelfiguur’ in het propaganda-apparaat van IS, aldus een van de aanklachten.

Tot dusver verlieten ongeveer 300 mensen Oostenrijk om te vechten voor de ‘jihad’, de heilige oorlog van de islam, of werden onderschept toen ze dat probeerden. Circa 40 van hen zijn overleden terwijl er zo’n 90 terugkeerden.

Arrestatie in Wenen

De invallen van deze ochtend houden geen verband met de arrestatie van een 17-jarige islamistische terreurverdachte vorige week in Wenen.