Buitenland

Pro-Erdogan columnist: ‘Moordenaars van EU-leiders, welkom’

29-01-2017 14:01

De weigering van Griekenland om acht Turkse militairen over te dragen aan Ankara heeft geleid tot boze reacties in Turkije. Een Turkse columnist lijkt zelfs op te roepen tot politieke liquidaties op EU-grondgebied.

“Wie een Europese leider probeert te vermoorden kan vluchten naar Turkije. Vanaf nu staat onze deur wagenwijd open”, tweette Cemir Barlas. De Osmaanse intellectueel, werkzaam bij de regeringsgezinde zender Haber TV, kwam tot zijn uiting nadat het Griekse hooggerechtshof donderdag had bepaald dat de soldaten niet konden worden uitgeleverd omdat hen in hun moederland mogelijk geen eerlijk proces stond te wachten, schrijft Turkish Minute.

De militairen waren naar Griekenland gevlucht na de couppoging in juli, waar ze volgens de regering van president Recep Erdogan bij betrokken waren.

Eerdere controverses rond Barlas

Barlas kwam voorheen al in opspraak met opmerkingen waaruit niet bijster veel respect blijkt voor fundamentele mensenrechten.

Zo bepleitte hij in december een systeem van voedselbonnen voor aanhangers van moslimprediker Fethullah Gülen, door Ankara gezien als brein achter de mislukte staatsgreep. Bij de daaropvolgende zuiveringen van het staatsapparaat verloren de meesten van hen hun baan en dus konden ze maar het best opgesloten worden in detentiecentra. “Zo’n 500.000 mensen in totaal”, aldus Barlas.

Ook leek het hem wel een goed idee om het 4-jarige zoontje van de terrorist die met Oud & Nieuw 39 mensen vermoordde in club Reina te gebruiken om hem laten praten. “Daar is ethisch gezien niks mis mee”, zei Barlas.