Buitenland

Zeker 6 doden bij terreuraanslag op moskee in Canada

30-01-2017 07:14

Update: één van de daders zou, volgens onbevestigde berichten, van Marokkaanse afkomst zijn, zo meldt een bron aan La Presse.

Update: één van de daders zou zelf de politie hebben gebeld en zichzelf hebben overgegeven. Hij bleek in bezit van een pistool en twee automatische wapens, waarschijnlijk AK47’s

Update: AP meldt dat in de Franse gebieden in Canada, zoals Quebec, vluchtelingen minder welkom zijn dan in de rest van Canada. Sinds de regering Trudeau heeft Canada vele duizenden vluchtelingen opgevangen.

Update: volgens Huffington Post was tijdens een live video direct na de aanslag iemand te horen die in het Arabisch “dit is het resultaat van Trump” zegt.

Update: Volgens nog onbevestigde bronnen tegenover TVA Nouvelles is één verdachte afkomstig uit Quebec en heeft een Franse naam. De andere verdachte zou van Arabische afkomst zijn. Beide verdachten zouden studenten zijn van de plaatselijke Université Laval.

 

Bij een schietpartij op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zondagavond laat ten minste zes mensen doodgeschoten en meerdere gewonden gevallen. Premier Philippe Couillard van Quebec noemde de aanval maandag een terroristische aanslag. Ook de Canadese premier Justin Trudeau spreekt in een verklaring van een terreurdaad. De verdere toedracht van de aanslag is nog niet duidelijk.

Trudeau: “We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek van gebed en toevlucht”. In een statement verklaarde Trudeau verder, “Moslim-Canadezen zijn een belangrijk onderdeel van nationale wezen, deze zinloze handelingen hebben geen plaats in onze gemeenschappen, steden en het land”.

‘Situatie onder controle’

De politie heeft twee verdachten opgepakt, zo bevestigt een woordvoerder. De politie had het gebied rondom de moskee volledig afgezet en agenten waren zwaarbewapend de moskee binnengegaan. Na een achtervolging hebben ze een van de twee daders gegrepen.

De politie gaf later aan dat de situatie onder controle was en dat alle verdere aanwezigen in veiligheid waren gebracht. Volgens woordvoerders gaat de politie er op dit moment van uit dat dat de twee enige daders zijn. Eerdere ooggetuigen dachten dat er sprake was van drie daders.

Een ooggetuige zei dat meerdere schutters tijdens het avondgebed het vuur openden op ongeveer veertig mensen die zich in het Islamitisch Cultureel Centrum van Quebec City bevonden. Volgens Canadese media zijn er ook meerdere gewonden.

Premier Trudeau sprak eerder via Twitter zijn afschuw uit over de aanslag. “Vanavond rouwen alle Canadezen voor hen die zijn gedood in een laffe aanval op een moskee in Quebec City. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.”

‘Allah Akbar, maar een accent uit Quebec’

Volgens een ooggetuige die op Radio-Quebec sprak schreeuwden de schutters “Allah Akbar”, maar hadden ze een accent dat uit de regio van Quebec kwam. Kogels raakten mensen die aan het bidden waren, en in de moskee waren vaders met jonge kinderen.

 

(TPO/ANP)