Binnenland

Exclusief: vonnis uit 2015 waarin TBS-verlof moordenaar ‘meisje van Nulde’ werd afgeraden

31-01-2017 17:01

De nabestaanden van Rowena Rikkers, beter bekend als het ‘meisje van Nulde’, eisen dinsdag het hele dossier op rond de verlofverlening van de met tbs bestrafte Mike J.

De nabestaanden zijn verbolgen over het onbegeleide verlof van J.. Het vierjarige meisje stierf in 2001 nadat ze stelselmatig was mishandeld. Haar moeder en haar toenmalige vriend J. werden daarvoor veroordeeld. J. kreeg twaalf jaar cel en tbs. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van een deel van haar lichaam in de buurt van het Veluwemeer.

De nabestaanden ontvingen deze week nieuwe informatie waaruit zou blijken dat tbs’er nog maar een jaar geleden ongeschikt zou zijn bevonden voor onbegeleid verlof.

In een nog niet eerder gepubliceerde beslissing van de rechtbank Gelderland van 28 december 2015 overwoog de rechtbank op basis van deskundigen dat “het risico op gewelddadig gedrag als hoog moet worden beschouwd”. Mede om die reden is de tbs-maatregel met dwangverpleging met twee jaar verlengd tot eind 2017. Pas over “minimaal vier jaar” zou een bredere verlofregeling te overwegen zijn, aldus de Gelderse rechtbank een jaar geleden.

Advocaat Sébas Diekstra, die vader Martin Huisman bijstaat, zegt te willen weten wat de overwegingen zijn geweest om J. begin januari enkele uren tot enkele dagen onbegeleid verlof te geven. “Voor de nabestaanden is het onnavolgbaar dat er een jaar geleden nog sprake was van een veel te hoog recidiverisico en de dader nu opeens zonder begeleiding op straat mag rondlopen”, aldus de raadsman.

Diekstra eist onder andere de informatie over de risicotaxatie en het risicomanagement, een van de voorwaarden voor de verlofregeling. Bij dat verlofplan hoort ook een slachtofferonderzoek, dat echter niet lijkt te zijn uitgevoerd.

Uit de eerdere beslissing van de rechtbank uit december 2015 blijkt dat geraadpleegde deskundigen onderling van mening verschilden over de inschatting van het recidiverisico.

De nabestaanden hebben inmiddels een reeks klachten ingediend bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

(ANP)

U leest het vonnis uit 2015, waarin duidelijk omschreven staat dat Mike J. aan gewelddadige stoornissen lijdt, hier. De conclusie:

Het vorenstaande leidt de rechtbank tot de conclusie dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen in dit geval vereist dat de termijn van de terbeschikkingstelling, welke maatregel is opgelegd ter zake van (onder meer) het medeplegen van doodslag, wordt verlengd met een termijn van twee jaar.