Binnenland

Ernstig beveiligingslek bij Belastingdienst, gegevens miljoenen burgers mogelijk in verkeerde handen

01-02-2017 08:57

De Belastingdienst heeft de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd. Diefstal en verlies kunnen niet worden uitgesloten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst in bezit van het Staatstelevisieprogramma ZEMBLA.

Uit de stukken blijkt dat de leiding van de Belastingdienst al in maart 2015 gewaarschuwd is dat er een beveiligingslek was. Er zou herhaaldelijk op zijn gewezen dat de leiding maatregelen moesten nemen om aan de Wet bescherming persoonsgegevens te voldoen.

Een jaar later, in maart 2016, concludeerde ook de Auditdienst Rijk (ADR) in een rapport dat beveiligingsmaatregelen “niet geëffectueerd zijn”, meldt het programma verder.

De Belastingdienst herkent zich niet in het verhaal. Volgens een woordvoerder zijn er strenge regels en voorwaarden voor het omgaan met gegevens van de Nederlandse burger en worden die ook nauwgezet nageleefd. “We houden ons aan de wet bescherming persoonsgegevens. Onafhankelijke, externe partijen zien daar op toe”, aldus de zegsman.

Anp