Buitenland

Zwaar links studentengeweld in Californië, want Milo Yiannopoulos wilde komen spreken

02-02-2017 09:11

 

Artikel na plaatje.

 

De campus van de universiteit van Californië in Berkely is woensdagavond (lokale tijd) vergrendeld na gewelddadige linkse protesten tegen een gepland optreden van spreker Milo Yiannopoulos. Duizenden sociale en verschillige studenten ‘tegen Trump’ en ‘tegen fascisme’ waren op de been om te protesteren tegen de komst van de spreker en aanhanger van president Donald Trump.

Eerder hadden zeker 100 universiteitsmedewerkers al laten weten dat zij tegen de komst van Yiannopoulos als spreker waren omdat hij “ophitst, mensen lastig valt en belastert”. In een brief schreven ze:

 

“Niet alleen bestrijden we de opvattingen van Yiannopoulos – hij wakkert blanke superioriteit, transfobie en misogynie aan – we maken ons vooral zorgen om zijn schadelijke gedrag. Daarom vragen we of zijn lezing kan worden gecanceld.”

 

Autoriteiten van de universiteit melden later op Twitter dat de toespraak van Trump-aanhanger Yiannopoulos vanwege de demonstraties was geannuleerd. De campus werd afgesloten.

Toen de rellen begonnen en de universiteit moest worden afgegrendeld, was nergens politie te bekennen. Republikeinse studenten die Yiannopoulos hadden uitgenodigd voelden zich hierdoor bedreigd en vroegen zich openlijk af waarom ze betaalden voor extra bescherming.

Nadat de politie eenmaal was gearriveerd weigerden de relschoppers de campus te verlaten. De politie riep campusbewoners op binnenskamers te blijven.

Branden en geweld

Niet veel later ontstond er minstens één brand, blijkt uit beelden van Amerikaanse media. Demonstranten gooiden vuurwerk en stenen, ruiten gingen aan diggelen terwijl ze richting het stadscentrum trokken.

Op een kruispunt werd geprobeerd een auto tegen te houden waarbij één van de relschoppers werd meegesleept. Later werd een andere auto tegengehouden. De chauffeur kreeg pepperspray in zijn gezicht gespoten, zijn auto werd met stokken kapot geslagen.

‘Kill fascists’

Winkels werden belaagd. Pinautomaten werden kapotgeslagen. ‘Kill fascists’, ‘kill Trump’ en ‘fuck Milo’ werd met graffiti op muren en ramen geschreven.

Een vrouwelijke Trump-aanhanger met rood ‘Make America great again’-petje op die een lokaal televisiestation te woord stond werd, voor het oog van de camera, in elkaar geslagen en bespoten met pepperspray.

Antifa-vlaggen

Ook andere onschuldige slachtoffers werden met stokken en palen in elkaar geslagen. Op beelden is te zien hoe iemand door black block types voorzien van Antifa- en anarchistenvlaggen in elkaar wordt geslagen met een fietskettingslot en vlaggen van spandoeken.

Er werd melding gemaakt van groepen ‘black blocks’ die mensen omsingelden waarvan werd gedacht dat ze ‘fascist’ waren.

De politie maakte melding te worden bekogeld met stenen, vuurwerk en rookbommen. Als reactie zette de politie traangas in.