Buitenland

Iraniërs drogeerden en verkrachtten meisjes in Zweden en VS

05-02-2017 14:44

Een Zweedse rechter heeft eind vorig jaar twee mannen veroordeeld voor een reeks schokkende zedenmisdrijven die zij samen en individueel pleegden. De slachtoffers, tienermeisjes en  jonge vrouwen in Zweden en in de Verenigde Staten, werden gedrogeerd en vervolgens verkracht door het duo, dat ook opnamen van het seksuele geweld maakte.

De 25-jarige Bardiya Pajouhi kreeg negen jaar celstraf opgelegd en Navid Atlassi (50) is veroordeeld tot zes jaren achter slot en grendel. Het oorspronkelijk uit Iran afkomstige tweetal opereerde vooral in de stad Göteborg. Hoewel de vonnissen een dag voor de afgelopen jaarwisseling werden geveld, wijdt Expressen.se vandaag 2 verhalen aan de zaak (achtergrond & opinie) die begin vorig jaar begon te rollen.

Een jonge vrouw zakte op 17 maart ‘s nachts op straat in de stad Göteborg ineen, na vergeefs te hebben geschreeuwd om hulp. Ook had ze her en der bij huizen aangebeld. Ze wordt gevonden door een voorbijganger die haar in een taxi naar huis zet. Daar ontdekt de moeder van de vrouw dat er iets grondig mis is met haar dochter, waarna de autoriteiten worden ingeschakeld.

Het slachtoffer blijkt te zijn verkracht in een trappenhuis nadat zij was gedrogeerd, feiten die leiden tot een politieonderzoek naar Pajouhi, iemand die bekendstaat als organisator van feestjes. Op zijn gsm ontdekt de recherche vervolgens een grote hoeveelheid beeldmateriaal van schijnbaar verdoofde meisjes en jonge vrouwen die door de man misbruikt worden.

Tussen de 1700 video’s en 41.000 foto’s stuit de politie ook op opnamen van de groepsverkrachting van twee 16-jarige meisjes. Daarbij is behalve Pajouhi ook Atlassi, eigenaar van diverse restaurants in Göteborg, te zien als dader.

Het duo blijkt sinds begin 2012 te hebben geopereerd, zowel individueel als in onderlinge coöperatie. Tijdens een reisje naar Beverly Hills (Los Angeles) verkrachtte Pajouhi daar onder meer een Canadese vrouw.

Meisjes en vrouwen werden doorgaans zowel oraal, vaginaal als anaal misbruikt, blijkt uit rechtbankrapporten. Naast de gevangenisstraffen veroordeelden de rechters het verkrachtersduo ook tot het betalen van schadevergoeding aan de slachtoffers.