Weten & Tech

Ziekenhuis in India beweert met homeopathie HIV/AIDS te genezen

05-02-2017 15:44

In Hyderabad, India, staat een homeopathisch ziekenhuis waar de artsen beweren dat zij het geneesmiddel tegen HIV/AIDS hebben ontdekt. Zeker tienduizend patiënten zouden hebben deelgenomen aan de proef, waarvan bij acht personen HIV helemaal zou zijn verdwenen. Een unicum: tot nu toe is het nog nooit gelukt om de ziekte te genezen.

Het is dan ook niet waar. Om te beginnen is homeopathie volkomen onwerkzaam, of het nou tegen oorpijn is of tegen HIV/AIDS. Verder geeft een groot deel van de Indiase patiënten aan dat zij hun AIDS-remmende medicijnen zijn blijven slikken tijdens het homeopathische experiment. Dit maakt het onderzoek uiteraard wetenschappelijk onbruikbaar; het is immers niet vast te stellen of de zelf-gerapporteerde verbetering in de toestand van de patiënten komt door de AIDSremmers of door homeopathie. Als we niet al wisten dat homeopathie niet werkt, uiteraard, maargoed, for the sake of argument kijken we toch even naar de onderzoeksvoorwaarden.

De Indiase National AIDS Control Organization is dan ook aan het kijken of zij juridische stappen kan ondernemen tegen deze kwakzalverij met, blijkens de gegevens uit Hyderabad, 10.000 hoopvolle proefkonijnen.