Buitenland

Duitse veiligheidsdienst: ‘Moslim Broederschap bezig met moskeemonopolie in deelstaat Saksen’

07-02-2017 13:14

De Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen voor de oprukkende radicaal-islamitische Moslim Broederschap in de oostelijke Duitse deelstaat Saksen. De Broederschap zou daar bezig zijn met het “verkrijgen van een monopolie op moskeeën om zo meer volgers te krijgen en macht te vergroten”, zo meldt de Duitse regionale omroep MDR.

Volgens het hoofd van de veiligheidsdiensten levert de expansie van de Moslim Broederschap geen direct gevaar op voor een jihad of meer aanslagen in Duitsland, maar is het wel een bedreiging voor de Duitse Grondwet. “Wat de Moslim Broeders willen is een sharia vestigen in Duitsland. Dit heeft grote gevolgen voor vrouwen, homoseksuelen, democratische waarden en de rechtstaat.”

De Moslim Broederschap heeft veel financiële reserves, vaak afkomstig uit Saoedi Arabië en andere golfstaten, en met dat geld wordt vastgoed opgekocht zodat er gebedshuizen en moskeeën kunnen worden gevestigd. Op deze manier probeert de Broederschap meer volgers te krijgen en de boodschap van het salafisme te verspreiden.

Door de toestroom van vluchtelingen, waaronder vooral veel moslims, lukt het de Broederschap om snel groter te worden. Vooral in het Oosten van Duitsland groeit de broederschap omdat daar nog geen voorzieningen zijn voor een ‘gematigde’ islam zoals die in het westelijke gedeelte van Duitsland er al wel zijn.

“Bidden en naar de moskee gaan is verplicht voor moslims. Als de enige moskee in de buurt er een van de Moslim Broederschap is, gaan ze daar heen”, aldus de chef van de Duitse veiligheidsdiensten.