Buitenland

Egyptische terrorist die militairen bij het Louvre aanviel met kapmes wilde eigenlijk schilderijen vernielen

07-02-2017 23:21

De Egyptenaar die vrijdag bij het Louvre in Parijs met een kapmes militairen aanviel, heeft gezegd dat hij van plan was om schilderijen te vernielen in het museum uit wraak voor het lot van het Syrische volk. Dat heeft een gerechtelijke bron dinsdag gezegd. Abdullah Reda al-Hamamy, die aanvankelijk weigerde te praten tijdens de verhoren, heeft inmiddels zijn naam, zijn 29-jarige leeftijd en nationaliteit bevestigd.

De man zou verfspuitbussen bij zich hebben gehad waarmee hij van plan was om schilderijen in het wereldberoemde museum te beschadigen.

De verdachte zei ook dat hij het ‘Syrische volk wilde wreken’, aldus de bron, verwijzend naar de burgeroorlog in dat land waar honderdduizenden mensen zijn gedood en miljoenen ontheemd zijn geraakt. Hamahmy werd vrijdag door meerdere kogels getroffen na zijn aanval op de militairen. De Franse president François Hollande beschreef zijn daad als een terroristische aanslag.

De Egyptenaar ligt sinds de aanval gewond in het ziekenhuis. Zijn hechtenis is dinsdagavond voorlopig opgeheven nadat zijn gezondheidstoestand in de loop van de dag ‘aanzienlijk verslechterde’, zei de bron, zonder het verder toe te lichten.

ANP