Buitenland

Migrant verkracht twee Zweedse meisjes, krijgt twee maanden cel

07-02-2017 18:28

Een rechter in Zweden heeft vandaag een jongeman veroordeeld tot twee maanden celstraf plus proeftijd voor verkrachting en seksueel misbruik van minderjarige meisjes. De dader is een 19-jarige migrant die deze zomer een permanente verblijfsvergunning kreeg van de Zweedse migratie-autoriteiten.

Vlak voor de afgelopen kerst verkrachtte de man in een school in het noorden van Zweden een 13-jarig meisje, dat door hem met geweld naar de wc-hokjes van het gebouw was meegevoerd. Hij had haar ontmoet via de app Snapchat, schrijft Aftonbladet.

Na de verkrachting dreigde de migrant het slachtoffer met gewelddadige represailles als zij iemand over de misdaad zou inlichten. Desondanks beweerde hij later tegenover de politie dat het ging om “vrijwillige seks”.

Een week eerder had de man ook al met geweld een kind verkracht, ditmaal een 14-jarig meisje. Omdat volgens de rechter het bewijs in deze zaak minder duidelijk was, werd geoordeeld dat het hier ‘slechts’ om kindermisbruik ging en niet om verkrachting. Een andere verzachtende factor was het feit dat het meisje bijna vijftien was, de leeftijd waarop iemand volgens de Zweedse wet ‘seksuele autonomie’ bezit.

De lage celstraf hangt verder samen met de leeftijd van de gemigreerde kinderverkrachter. In de rechtszaal was namelijk ‘gebleken’ uit documenten afkomstig uit het thuisland van de dader dat die 1999 was geboren en niet – zoals eerder was geconstateerd – in 1998, waardoor hij ten tijde van de zedenmisdrijven 17 jaar oud zou zijn geweest en dus minderjarig. Als in zulke rechtszaken “verschillende conclusies mogelijk zijn”, aldus het vonnis, “dan moet de versie worden gekozen die het gunstigst is voor de beschuldigde”.