Buitenland

Zware rellen banlieue Parijs na politiegeweld

07-02-2017 13:19

Het Franse departement Seine-Saint-Denis beleefde vannacht zware onlusten als reactie op een incident tijdens een politiecontrole vorige week. Relschoppers in de noordelijke buitenwijk van Parijs staken auto’s in brand en vernielden winkelruiten, waarna ze achterna werden gezeten door teams van de oproerpolitie.

Bij het gewelddadige protest zetten de demonstranten ook vuurwerk in en ontstaken zij vuren op straat. Volgens Russia Today uitten ze daarmee hun woede over een voorval tijdens de politieactie van vorige donderdag in Seine-Saint-Denis, toen de zwarte wijkjongere Theo (22) een politieknuppel in z’n rectum geduwd kreeg. Her en der in de buitenwijk was ‘Justice pour Theo’ (Gerechtigheid voor Theo) met graffiti geschreven op de muren plus teksten tegen politiegeweld.

“Hoewel duizenden politieagenten hun werk naar behoren doen eindigen arrestaties te vaak in nachtmerries voor sommige jongelui”, aldus de lokale socialistische politicus Stephane Troussel. Volgens hem wordt zo “het imago van de Republiek besmeurd” en moet daarom “snel een oplossing worden gevonden”

Voorafgaand aan de rellen liepen betogers vanaf het huis van het slachtoffer naar het politiebureau in de gemeente Aulnay-sous-Bois, die deel uitmaakt van Seine-Saint-Denis. Demonstranten zongen daar de Marseillaise en scandeerden slogans tegen politiegeweld.

Ondertussen bevindt Theo zich nog in het ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen wordt behandeld. De jongeman beweert dat agenten jongeren opdracht gaven tegen een muur te staan, waarna ze hem fysiek belaagden en trakteerden op racistisch gescheld. Van provocaties van zijn kant naar de politie is geen sprake geweest, laat Theo via zijn advocaat weten.

De vier betrokken dienders zijn inmiddels aangeklaagd.

 

Видео “Riots erupt in Paris after police ‘rape and abuse’ young black man” (https://t.co/5RsKe5Qe4t) на @YouTube