Weten & Tech

Amerikaanse FDA onderzoekt homeopathische middelen na dood van 10 baby’s

09-02-2017 13:36

De Amerikaanse Food- and Drugadministration (FDA), vergelijkbaar met onze Voedsel- en Warenautoriteit, onderzoekt homeopatische middelen die bij baby’s de pijn van doorkomende tandjes moeten verzachten, schrijft JAMA.
De zaak kwam aan het rollen doordat de vader van een baby die bijna bezweek na inname van homeopathische tandpijnmiddelen, in september 2016 een melding deed bij de FDA. Die openden een onderzoek en vonden 400 gevallen van schadelijke bijwerkingen in zes jaar tijd, waaronder stuipen, trillingen, koorts, kortademigheid, lethargie, slaperigheid, verstopping, braken en agitatie. En tien sterfgevallen.

Na diverse waarschuwingen en terugroepacties sprak de FDA haar bezorgdheid uit over het gehalte aan belladonna (een giftige stof ook bekend als nachtschade) in homeopathische middelen voor tandpijn bij baby’s. In januari van dit jaar bleek uit testen dat het belladonna-gehalte in sommige tabletten veel hoger was dan op het etiket vermeld stond.

Goed, dus de middelen zijn ondeugdelijk en een waarschuwing is op zijn plaats. Maar er is meer aan de hand.

Grove fouten

De crux van homeopathie is namelijk dat het middel bestaat uit een werkzame stof die in water zo ver verdund wordt, dat van het oorspronkelijke ingrediƫnt niets meer terug te vinden is in de uiteindelijke oplossing. Volgens homeopaten heeft water een geheugen en geldt juist dat hoe groter de verdunning, hoe sterker het middel werkt. Homeopathie bevat aan werkzame stof letterlijk niets: het is slechts een suikertabletje of oplosalcohol of water. Het werkt dus nooit en geeft ook nooit bijwerkingen.

In dit geval zijn er dus grove fouten gemaakt in het productieproces: als baby’s een belladonna-vergiftiging konden oplopen, en als er steeds wisselende hoeveelheden van het spul in de middelen worden aangetroffen, kan men stellen dat de producent maar wat doet.

Volkomen onwerkzaam

Homeopaten zullen dit aangrijpen om te stellen dat middelen die volgens de regelen hunner ‘kunst’ bereid zijn, wel degelijk werkzaam zijn. Dit is vele malen onderzocht en telkens blijkt homeopathie toch echt volkomen onwerkzaam te zijn. Dat 400 baby’s ziek werden en tien stierven is te wijten aan het feit dat homeopathische middelen niet worden onderworpen aan dezelfde strenge regels en controles als farmaceutische medicijnen en zelfzorgmiddelen. Men koopt altijd dezelfde verhouding van stoffen in elke tablet paracetamol, bijvoorbeeld.

Conclusie: dien uzelf of uw kinderen nooit middelen toe die niet zijn geproduceerd volgens de normen waaraan medicijnen dienen te voldoen. Ook ‘natuurlijke’ kruiden en plantaardige supplementen kunnen zware bijwerkingen tot gevolg hebben en bovendien zijn die vaak van alles behalve constante sterkte en kwaliteit. Tegen pijn van doorkomende tandjes gebruikt u het beste baby-paracetamol of het aloude huismiddeltje van een met water gevulde en in de vriezer gekoelde bijtring.

Lees hier het hele achtergrondartikel.
Lees hier wat u kunt doen voor een baby met tandpijn