Buitenland

Duitsland en Zweden bouwen tehuis voor Marokkaanse ‘boefjes’

09-02-2017 13:05

De regering van Marokko heeft zich bereid verklaard tot het in tehuizen opnemen van zo’n 200 Marokkaanse straatkinderen die sinds enkele jaren in Zweedse en Duitse steden veel overlast veroorzaken. Door het in groepsverband plegen van gewelddadige aanrandingen en berovingen in onder meer Stockholm zette het minderjarige geboefte zichzelf begin vorig jaar in de schijnwerpers.

Het pilot-project bestaat uit twee door Duitsland en Zweden gefinancierde opvanghuizen, schrijft Expressen.se, maar maakt deel uit van een grotere operatie door landen in Europa en Noord-Afrika bedoeld om de migratiestroom te keren. Marokko weigerde tot dusver z’n eigen onderdanen terug te nemen, maar lijkt nu overstag wat betreft de minderjarigen. De uiteindelijke kosten van deze afpersing – circa 20 miljoen euro – willen Stockholm en Berlijn verhalen op het EU-Migratiefonds.

Het project zal bestaan uit zo’n 200 bedden, waarvan er 50 zijn bestemd voor Marokkaanse straatkinderen in Zweden. De in totaal ongeveer 400 illegale jongeren uit Marokko in het Scandinavische land zijn, nadat de autoriteiten eerder hun asielaanvragen hadden afgewezen, een zwervend bestaan gaan leiden, wat ze voor hulpdiensten vrijwel onbereikbaar maakt.

Drijvende kracht achter de koehandel is de Duitse kanselier Merkel, die eind vorig jaar het probleem besprak met de Marokkaanse koning Mohammed VI, daartoe ongetwijfeld aangespoord door de massale aanrandingen en berovingen in Keulen tijdens de jaarwisseling 2015/2016.

Ook Zweden is er veel aan gelegen om de illegale Marokkanen te lozen. Berichtgeving uit januari 2016 toonde aan dat het centrale treinstation van Stockholm door hordes Maghrebijnse ‘boefjes’ was omgetoverd in een no-go zone voor meisjes en vrouwen. Indien ze zich toch op het CS van hun hoofdstad waagden, viel hen veelal een taharrush (een islamitische traditie neerkomend op een massa-aanranding en plundering) ten deel. Een politieman verklaarde destijds dat hij zijn kinderen niet in de buurt van het station liet komen. “Geen enkele agent zou dat toestaan”, aldus de man.