Buitenland

Amerikaanse moslimorganisaties weigeren staatssteun van de Trump-regering

12-02-2017 14:44

De Washington Post schrijft dat islamitische nonprofit-organisaties die onder president Obama subsidie voor radicalismebestrijding ontvingen, deze steun inmiddels hebben geweigerd op principiƫle gronden. Vier van de 31 organisaties hebben tot nu toe de steun geweigerd.

De zogenaamde Countering Violent Extremism-beurzen zijn toegekend onder president Obama. Het geld was bedoeld om zowel islamitisch als extreem-rechts extremisme te bestrijden, maar na het aantreden van President Trump zijn sommige non-profits gewetensbezwaard over het aannemen van het geld. Trump wil de naam van het programma wijzigen in Countering Islamic Extremism en minder focus willen leggen op racistische en rechtsradicale groepen. In de ogen van de islamitische organisaties voert Trump een hetze tegen moslims.

Ka Joog, een organisatie voor Somalische Amerikanen, wees een half miljoen dollar af vanwege Trumps politiek van “haat, angst, en, nog erger, een officieuze oorlog tegen islamitische Amerikanen en immigranten.”

De islamitische priveschool Bayan Claremont wees 8 ton in dollars af, want “gezien de anti-moslim acties van de huidige regering, kunnen we niet met een onbezwaard geweten deze beurs accepteren.”