Buitenland

Radicale terreurbeweging Hamas kiest ultra-radicale Yahya Sanwar als nieuwe leider

13-02-2017 14:20

De Palestijnse beweging Hamas, die de vrijwel belegerde Gazastrook bestuurt, heeft een zeer radicaal lid van zijn militaire vleugel als leider gekozen. Israëlische media meldden maandag dat Yahya Sanwar de nieuwe leider is en dat hij ook in eigen gelederen voor een extremist doorgaat.

Sanwar werd in 1989 door Israël tot levenslang veroordeeld wegens de moord op Palestijnen die met Israël zouden hebben gecollaboreerd. Hij kwam in 2011 vrij door een gevangenenruil.

Sanwar volgt Ismail Haniyah op, die later in verkiezingen hoopt terug te keren als politiek leider van de in 1987 opgerichte Islamitische Verzetsbeweging of Hamas. Deze beweging heeft de dichtbevolkte Gazastrook van ongeveer 40 bij 9 kilometer in handen sinds 2007.

Volgens een ANP-redacteur leven “de 1,8 miljoen inwoners vrijwel zonder middelen van bestaan op de Gazastrook”. Wij van TPO zouden een dergelijke uitspraak liever niet zo snel doen zonder daarvoor bronnen en bewijzen aan te voeren. Gezien de gevoeligheid van dit conflict kun je maar beter niet de suggestie wekken een agenda te hebben, al helemaal niet als journalist, zouden wij dan zeggen.

Anp/TPO

Foto: Palestijnse meisjes, die volgens het ANP vrijwel zonder middelen van bestaan leven, maken een selfie met een selfie-stick en een iPhone op het strand bij Gaza Stad.