TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Relschoppers Franse banlieues: 60 procent minderjarig, vaak met uitgebreid strafblad

Jongeren soms 15 jaar oud, zelfs een elfjarige, allen eerder in aanraking geweest met politie

Tags: ,

Ondanks de geruststellende woorden van autoriteiten in de Parijse banlieues lijkt het nog niet bepaald de goede kant op te gaan met de dagelijkse rellen. Uit een rapport van de politie dat in handen is van Le Figaro blijkt dat de schade die door relschoppers wordt aangericht steeds groter wordt maar dat het aantal gearresteerde jongeren afneemt. Ook blijkt de leeftijd van relschoppers schrikbarend laag: zo’n 60 procent van de opgepakte relschoppers is nog minderjarig en vaak hebben de relschoppers al een flink strafblad.

In de nacht van 14 op 15 februari gingen in het hele gebeid rond Parijs 47 auto’s in vlammen op als gevolg van brandstichting. In de nacht van 13 op 14 februari waren dat er nog 34. Ook gingen in de nacht van 14 op 15 februari zo’n 60 openbare vuilnisbakken in vlammen op. De nacht daarvoor waren dat er ‘slechts’ 21. Ook werden 14 aanvallen met projectielen waarbij de politie werd bekogeld gerapporteerd, terwijl dat een nacht eerder nog om 10 aanvallen ging.

Arrestaties

Maar vooral het aantal arrestaties lijkt terug te lopen. In de eerste nacht van de rellen werden er nog zeker 31 jongeren opgepakt, in de afgelopen nacht waren dat er nog maar 13, terwijl er de nacht daarvoor nog 25 jongeren werden opgepakt. De meeste jongeren werden opgepakt voor zaken als: het belagen van politie, politie in een hinderlaag laten lopen, het bekogelen van politie met projectielen, openlijke geweldpleging en deelname aan gewapende samenscholingen.

Bekenden van politie

Van de tussen 4 en 14 februari opgepakte 162 jongeren stonden er 98 geregistreerd in het politiesysteem vanwege eerdere delicten. 60 procent van de gearresteerde jongeren is onder de 18, maar van de 40 procent meerderjarigen zijn er veel die pas net 18 zijn geworden.

Sommigen van de gearresteerden komen erg vaak voor in de politiesystemen. Zo was er een 19-jarige arrestant die Sofiane heet met maarliefst 34 delicten op zijn naam. De 22-jarige Barbry heeft 30 delicten op zijn naam staan, net als een niet bij naam genoemde minderjarige. Een andere opgepakte minderjarige staat al 26 keer voor een delict geregistreerd.

Le Figaro noemt nog meer namen en hun strafblad: Nassim met 24 delicten, Yassine met 21 delicten, Oumarou heeft ook 21 delicten op zijn naam staan, Mamadou heeft er 22 geregistreerd staan, Kevin telt er 19, Thomas heeft er 17, en het zijn allemaal bijzonder jonge jongens.

De jongste relschoppertjes die tot nu toen zijn opgepakt zijn vijftien jaar oud (staat 22 keer geregistreerd bij de politie) en zelfs elf jaar oud, eveneens met een lijst delicten op zijn naam.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.