Binnenland

Politievakbond: ‘Geweld tegen agenten steeds heftiger’

18-02-2017 14:48

Geweld tegen politieagenten wordt steeds heftiger, maar waardoor dat komt is niet bekend. Ook zijn er nog geen cijfers voorhanden maar doen de verhalen van agenten en de aangiftes tegen geweld het ergste vermoeden. Dit meldt De Gelderlander op gezag van de politievakbond ACP en een casemanager Geweld Tegen Politieagenten (GTPA) in Oost-Nederland.

Volgens de GTPA-casemanager, die belast is met aanpak van geweld tegen agenten, doen dagelijks gemiddeld vijf agenten aangifte van geweld. De helft daarvan bestaat uit belediging, de andere helft uit zwaar verbaal of fysiek geweld.

Uit de aangiftes en gesprekken met agenten en andere GTA-casemanagers komt naar voren dat het geweld steeds heftiger wordt. Er zijn echter geen harde cijfers beschikbaar over de toename van geweld tegen politie omdat er nog geen onderzoek naar is gedaan.

Momenteel telt Nederland 55 GTPA-managers, maar de Nationale Politie wil dat aantal juist terugschroeven naar slechts 11. Volgens de politievakbond is dat veel te weinig en zullen die het werk door het toenemende geweld niet meer aankunnen waardoor steeds meer geweldplegers hun straf zullen ontlopen.

Lees ook: Vrouw in het Blauw van de Duitse agente Karima Kambouri