Buitenland

Zweed stopt autodiefstal, krijgt 5 jaar cel

21-02-2017 20:49

Een hof van beroep in Zweden heeft gisteren een 39-jarige man vijf jaar gevangenisstraf opgelegd voor het verwonden van een autodief. Ook moet de veroordeelde Zweed zijn ‘slachtoffer’ omgerekend 155.000 euro betalen in compensatie voor zijn leed.

Volgens een bericht op Aftonbladet vond de schermutseling plaats begin oktober 2015 in de gemeente Haninge, ten zuiden van Stockholm. Daar wandelden de 39-jarige en een vriend net een kroegje uit om naar huis te gaan, toen zij glasgerinkel hoorden. Het geluid leidde de mannen naar een rode Mercedes waarvan de achterruit was ingeslagen.

In het voertuig bevond zich een man met een scooterhelm op, die al snel agressief werd. De 39-jarige Zweed probeerde vervolgens met z’n gsm het noodnummer te bellen maar werd daarin belemmerd door de autodief, die hem in zijn gezicht sloeg.

Het slachtoffer knokte echter terug en wist tijdens het gevecht de helm van de crimineel, die met een noodhamer bewapend was, te bemachtigen. De misdadiger kreeg nu diverse stoten met beschermende hoofddeksel in zijn gezicht en ging als gevolg daarvan tegen de vlakte. Nu kon de waakzame burger eindelijk bellen naar de politie, die de autodief inrekende.

Eerste proces

Bij de rechtszaak in eerste aanleg accepteerden de magistraten het beroep op zelfverdediging van de 39-jarige Zweed. De man, die ook nog zijn vriend tegen de misdadiger had moeten verdedigen, werd volledig vrijgesproken.

In de beroepszaak rekenden de rechters het de 39-jarige vigilante echter zwaar aan dat hij de autodief nog een of enkele klappen had gegeven toen die al op de grond lag. “Dat valt buiten de reikwijdte van zelfdefensie”, aldus het vonnis. (artikel vertaald van Gatestone Europe)

Migrant verkracht meisjes (13 & 14): krijgt 2 maanden cel

De strenge bestraffing staat in schril contrast met een recent rechterlijk oordeel inzake een 19-jarige Syrische zedendelinquent die opereerde in Zweden, nadat hij deze zomer een permanente verblijfsvergunning van het land had gekregen.

Vlak voor kerst verkrachtte de migrant twee meisjes, van 13 en 14 jaar oud, op zeer brute wijzen. Hoewel het misbruik met geweld en bedreigingen gepaard ging, vertelde de man later aan de politie dat het “vrijwillige seks” betrof.

Tijdens het proces ‘bleek’ plots dat de kinderverkrachter bij zijn registratie in Zweden had gelogen over zijn leeftijd, wat hem 17 ‘maakte’ ten tijde van de zedenmisdrijven en niet 18. De rechter ging mee in de redenering van de Syriër en accepteerde dat die destijds minderjarig moet zijn geweest. “Als in zulke rechtszaken verschillende conclusies mogelijk zijn”, aldus het vonnis, “dan moet de versie worden gekozen die het gunstigst is voor de beschuldigde.” Hij kreeg 2 maanden celstraf.