Buitenland

Iran kickt hoofddoekloze meid (18) uit schaakteam

22-02-2017 10:37

Dorsa Derakhshani, een vrouwelijke schaakgrootmeester van 18 jaar oud uit Iran, maakt niet langer deel uit van de nationale schaakploeg. Reden voor de officiële verwijdering van de Perzische meid is haar onwil om een hoofddoek (hijab) te dragen. Sinds de islamitische revolutie van 1979 zijn Iraanse vrouwen verplicht hun hoofden te versluieren.

Vanwege de ban nam Derakhshani dit jaar als onafhankelijke speler deel aan het Tradewise Gibraltar Chess Festival, schrijft Russia Today. Haar 15-jarige broer Borna is eveneens uit het nationale team gekickt nadat hij in hetzelfde toernooi had gespeeld tegen Israëlische schaker Alexander Huzman.

Dorsa werd vorig jaar grootmeester en woont nu in Spanje.

Mehrdad Pahlevanzadeh, baas van de Iraanse Schaakfederatie, is niet blij met de situatie. De moslim kondigde onlangs aan dat zijn bond de broer en zus “op de strengst mogelijke manier” wil aanpakken.

“Een eerste stap is verbieden dat ze nog schaken in Iran en ze maken geen schijn van kans op een plek in het nationale team”, aldus de Iraanse schaakbobo.

Darya Safai, een vrouwenrechtenactiviste, tweette kritisch over de stap van Teheran, met ‘gedwongen hijab’ als hashtag. Safai noemt Dorsa “een ware feminist, in tegenstelling tot die Zweedse regeringsfunctionarissen die met hun hoofddoekjes op paradeerden voor (de Iraanse president) Rouhani.”