Binnenland

Klaas Dijkhoff (VVD): door softwarefout 128 keer geen melding aan slachtoffers bij vrijlating dader

22-02-2017 16:38

Door een softwarefout is de vrijlating van een behoorlijk aantal daders van zware misdrijven niet gemeld aan burgemeesters en slachtoffers. Dat heeft staatssecretaris van justitie Klaas Dijkhoff woensdag bekendgemaakt.

Volgens Dijkhoff is van halverwege 2016 tot en met januari dit jaar 21 keer geen melding gemaakt aan burgemeesters. Het is de bedoeling dat burgemeesters worden geïnformeerd over de terugkeer in de maatschappij van daders van ernstige gewelds- en zedenzaken.

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat slachtoffers op de hoogte moet stellen, kreeg door de fout zelfs 128 keer geen melding. Daardoor zijn volgens Dijkhoff uiteindelijk drie slachtoffers niet tijdig geïnformeerd.

Advocaat Sébas Diekstra vraagt al langere tijd aandacht voor het falen van het systeem van meldingen detentieverloop. “Het niet tijdig informeren van de nabestaanden in deze is onvergeeflijk”, aldus de advocaat.

De staatssecretaris heeft ook een uitnodiging gestuurd voor een onderhoud met de vader van de vermoorde Rowena Rikkers, het ‘meisje van Nulde’. De moordenaar, Mike J., mocht met TBS-verlof terwijl de nabestaanden van niets wisten. Ook werd er in 2015 nog een negatief verlofadvies gegeven in een niet eerder gepubliceerd vonnis.

(ANP/TPO)