Buitenland

Turks leger staat hoofddoek toe

22-02-2017 17:17

Vrouwelijke leden van de strijdkrachten van Turkije mogen voortaan hun hoofddoekjes op houden tijdens werktijd. Het ministerie van defensie stelt wel enkele voorwaarden aan dames die in het leger de islamitische sluier willen dragen.

De hoofddoeken mogen geen patroontjes hebben, moeten qua kleur niet vloeken met de uniformen en dienen onder pet of baret verstopt te worden, schrijft vandaag het staatspersbureau Anadolu Agency. Volgens The Guardian is nog onduidelijk of de maatregel ook geldt voor vrouwelijke soldaten die rechtstreeks bij gevechtsoperaties betrokken zijn.

De president Recep Erdogan en zijn Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) maakten 4 jaar geleden al een eind aan de ban op de hijabs voor vrouwen werkzaam in andere overheidsdiensten, een maatregel die volgens het Turkse persbureau “deel uitmaakt van een breder democratiseringspakket”.

Het leger is sinds de stichting van het moderne Turkije door Mustafa Atatürk in 1923 een bastion van secularisme geweest. De islamistische AKP heeft echter systematisch zijn invloed in het instituut weten uit te breiden, onder meer door het voeren van showprocessen tegen grote groepen officieren. Critici beschuldigden Erdogan er dan ook regelmatig van dat hij de seculiere pijlers van de Turkse Republiek ondermijnt.