Buitenland

Politie Brussel houdt bestelwagen met gasflessen aan – ‘Chauffeur is teruggekeerde Syriëstrijder’

02-03-2017 18:58

De politie in Brussel heeft donderdag aan het eind van de middag een verdacht voertuig aan de kant gezet waarin gasflessen lagen. De chauffeur van de bestelwagen had de aandacht getrokken doordat hij drie keer door rood reed.

Het is volgens Belgische media niet duidelijk of het incident iets met terreur te maken heeft. De burgemeester van het Brusselse gewest Sint-Gilles, Charles Picqué, heeft gezegd dat de chauffeur bekend staat als geradicaliseerd. Hij is gearresteerd. Hij weigerde om de laadbak van het voertuig te openen waar de gasflessen lagen.

De bestuurder is in 2016 veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. Het zou gaan om een teruggekeerde Syriëstrijder. Hij wordt momenteel nog verhoord. Of hij met de gasflessen concrete plannen had voor een aanslag, is nog niet uitgesloten.

De politie alarmeerde direct na de ontdekking de Belgische ontmijningsdienst om de gasflessen te onderzoeken. Het gebied rond het voertuig op de Hallepoort in Brussel-Zuid is afgesloten en wordt deels ontruimd.

Het incident veroorzaakt in de omgeving een behoorlijke verkeerschaos.

ANP/TPO