Binnenland

Dilan Yesilgöz (VVD) kaart bedreiging joden aan, Glenn Helberg (Artikel1) begint over ‘joodse lobby’

06-03-2017 17:24

Bij een debat tussen Kandidaat Tweede Kamerleden Amma Asante (PvdA), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Sebastiaan den Bak (CDA), Diederik Olders (SP), Glenn Helberg (Artikel 1) en Yernaz Ramautarsing (FvD) stampten afgelopen zondag verbaal wat laarzen door het Joods Historisch Museum bij een uitwisseling van gedachten tussen Yesilgöz en Helberg.

Na een onsamenhangend pleidooi door de heer Helberg van Artikel1 over samen leven en verbinding en de gebruikelijke inhoudsloze blergh waar multiculturalisten patent op hebben, vond Yesilgöz het tijd voor een ongemakkelijke waarheid (Vanaf 1 uur, 16 minuut, video hieronder): Joodse kinderen moeten in Nederland anno 2017 beveiligd naar school. Al jaren heeft de joodse gemeenschap met structurele dreiging te maken.

Hetgeen Helberg countert met een frasering die bijkans uit de Protocollen van de Wijzen van Sion lijkt te komen. Eerst begint hij uiteraard over de slavernij (zucht) en dan komt ie: Israël is niet goed voor de Palestijnen, maar er is sprake van een heel sterke joodse lobby. Die is zo sterk, volgens Helberg, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken hem zou hebben bezworen dat daarom Nederland niets onderneemt tegen Israël. We zijn volgens Helberg de periode van voor 1940 aan het herhalen, met al die uitsluiting.

PvdA-mevrouw Asante probeert het wat af te zwakken met een statement over gelijkwaardigheid, maar weigert te erkennen dat joden momenteel een stuk meer gevaar lopen dan andere minderheden. Daarna werd het Yernaz Ramautarsing (FvD) te gortig en probeert hij rede in de antisemitische hysterie te praten, maar dan is het al te laat. De dreiging tegen joden is doodleuk -in het Joods Historisch Museum, nota bene- gebagatelliseerd en de schuld is omgekeerd en op ‘de machtige joodse lobby’ geschoven. Door de kandidaat van Artikel1, de partij die ‘streeft naar gelijkheid en gelijkwaardigheid in wet, beleid en in de praktijk.’

Foto: Hekken en militairen bij joodse school in Amsterdam