Binnenland

Video – Haatimam Haitham al-Haddad vindt stemmen niet per se haram

06-03-2017 13:45

De komst van haatsjeik Haitham al-Haddad naar Utrecht, die ondanks de vele, vele on the record uitingen van joden-, vrouwen-, homo-, kafir- en alleshaat niet kon worden tegengehouden, heeft vooralsnog vooral tot een oersaai videogesprek geleid.

Al-Haddad draait met eindeloze parafraseringen en metaforen een beetje om de hete brij heen, interviewer Nourdeen Wildeman probeert hem te ontlokken dat stemmen toch echt haram is, maar de nijdige sjeik wil er niet aan: ‘stemmen is op zichzelf een instrument’, zegt hij, en ‘democratie is een neutraal mechanisme, het kan voor goede en kwade zaken gebruikt worden.’

Het interessantst zijn de live comments die u kunt meelezen onder de video; jonge Nederlanse moslims zijn schrikbarend vaak van mening dat stemmen haram of ‘shirk’ (afgoderij) is. En als de haatimam zegt dat de moslims in Nederland Nederlandse burgers zijn, gaan de reaguurders los: echt niet! Zij zijn beslist en voor alles moslim! (Zie afbeelding hier onder.) Het lijkt er op dat zijn volgelingen de sjeik helemaal niet nodig hebben om alle vormen van integratie te weigeren. Of dat goed of slecht nieuws is, laten we maar in het midden.

Gelukkig verklaart Haitham al-Haddad tenslotte wel nog even alle moslims superieur en zegt: “we live in the land of allah. (…) This is our country, this is your country, this is our continent.”