Binnenland

Nederlandse militairen in Mali kwamen om door productiefout

09-03-2017 14:28

Een fout in het ontstekingsmechanisme van een 60 millimeter-mortier heeft de Groningse soldaten Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) het leven gekost. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, zo bevestigen bronnen donderdag tegenover RTV Noord. Het rapport is niet openbaar gemaakt. De onderzoekers houden het op een productiefout.

Sergeant der 1e klasse Hoving en korporaal Roggeveld kwamen in juli 2016 om het leven tijdens een oefening met een mortier. Een derde militair raakte zwaargewond. Het ongeluk met een draagbare 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de VN-operatie Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Naar nu blijkt heeft de derde militair het incident destijds op film vastgelegd. De video was bedoeld om de schietoefening na afloop te evalueren.

De Koninklijke Marechaussee heeft op basis van de videobeelden een reconstructie gemaakt. Om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen zijn meerdere mortieren gemanipuleerd en afgevuurd. Volgens de onderzoekers is een fout in het ontstekingsmechanisme uiteindelijk de boosdoener geweest. Daardoor is de mortiergranaat in de zogenoemde afvuurpijp tot ontploffing gekomen.

Lees verder

RTV Noord – ‘Dood Groningse militairen in Mali door technisch falen’