Binnenland

Overzicht: ‘Diplomatieke rel’ na uitzetten Turkse minister als ongewenst vreemdeling

12-03-2017 09:21

De komst van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (familiezaken) naar Rotterdam heeft gisteravond voor een diplomatieke rel gezorgd. Vele Nederlandse Turken waren naar het consulaat gekomen om haar te horen spreken. Zij werd door de Nederlandse overheid echter de toegang tot het Turkse consulaat ontzegd en uiteindelijk tot ‘ongewenst vreemdeling’ verklaard. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Turkse consul “op schandalige wijze gelogen” over wat de bedoeling was.

‘Nederland misleid met verschillende convooien’

Volgens het kabinet is eerder op de dag gezocht naar een andere oplossing. Die zou door de Turkse overheid echter getorpedeerd zijn. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd “Onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties”, zo stelt het kabinet.

Burgemeester Aboutaleb verklaarde afgelopen nacht dat de minister daarop met verschillende losse convooien naar Nederland is gereisd. Dat zou gebeurd zijn om Nederland te misleiden. Uiteindelijk is haar waren in Rotterdam toch tegengehouden door de politie.

De Turkse overheid zegt op haar beurt dat de Nederlandse ambassadeur voor dat land voorlopig niet terug hoeft te keren. Hij zou op dit moment niet in Turkije zijn.

Auto met minister en al wegslepen..

Urenlang wachtte minister Kaya in haar auto, terwijl er overleg was met Buitenlandse Zaken. De autoriteiten probeerden haar vreedzaam te laten vertrekken. Uiteindelijk greep de politie in. Nadat er aanstalten werden gemaakt om de wagen met minister en al weg te slepen, stapte ze scheldend haar auto uit.

Ze is daarna door een speciale eenheid van de politie begeleid tot de grens met Duitsland. De Turkse minister is daarna deze morgen per privéjet onderweg gegaan naar Turkije.

Na het vertrek van de minister werd het uiteindelijk toch nog onrustig in de havenstad. De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag enkele demonstranten aangehouden, na rellen die ontstonden bij het Turkse consulaat.

(TPO/ANP)